top of page
Foto van schrijverBrigitte Van Gerven

Klimaatbeleid kan niet groen én sociaal zijn ? Klimaatbeleid MOET groen én sociaal zijn !

Joël de Ceulaer verkondigt in zijn brief aan Meyrem Almaci in de Morgen (20 juni 2019) met veel aplomb dat een groen en een sociaal beleid niet met elkaar te verzoenen zijn. Alsof het om een waarheid als een koe gaat. Ik wil duidelijk maken dat een klimaatbeleid niet alleen groen én sociaal kan zijn, maar zelfs groen én sociaal moet zijn om daadwerkelijk effect te hebben.


Het klimaatprobleem is in essentie een probleem van sociale onrechtvaardigheid. Fossiele brandstofbedrijven maken miljardenwinsten terwijl hun business de planeet om zeep helpt, maar zij moeten niet opdraaien voor de veroorzaakte schade. Het zijn de gewone mensen die de gevolgen van de klimaatverandering te verduren krijgen. Het zijn de gewone mensen die de rekening zullen moeten betalen. Indien deze sociale onrechtvaardigheid niet wordt aangepakt zullen we er ook niet in slagen om de klimaatverandering te stoppen.

Gele hesjes in Metz - Klimaatspijbelaars in Londen

We zullen op zoveel manieren moeten betalen. Hogere voedselprijzen door mislukte oogsten. Schade aan onze huizen door stormen en overstromingen. Doden als gevolg van hittegolven. Het uitsterven van planten- en diersoorten. Een sterke verhoging van het aantal bosbranden. Verlies van onze kuststeden door de stijging van de zeespiegel. Het opvangen van grote stromen klimaatvluchtelingen. Maar ook: we betalen met een verlies aan geluk. Leven in het besef dat we de aarde aan het kapotmaken zijn, is zwaar om te dragen.


Dit onrecht duurt voort, alleen om een kleine groep extreem rijke mensen nog rijker te maken. Het is een geldtransfer van arm naar rijk. En hoe rijker deze groep wordt, hoe groter ook hun politieke macht wordt. Het geld dat ze van ons hebben afgetroggeld gebruiken ze om twijfel te zaaien over de klimaatverandering, om tegen klimaatwetten te lobbyen, en om fake nieuws te verspreiden op sociale media. Bijvoorbeeld: enkel en alleen al om het wetsvoorstel voor de American Clean Energy and Security Act uit 2009 tegen te houden werd 700 miljoen dollar aan lobbying uitgegeven.


Er bestaat een klimaatbeleid dat toelaat om de richting van deze geldtransfer om te keren en om de grote vervuilers te laten betalen voor de gevolgen van hun daden. Dit klimaatbeleid wordt al jaren door vrijwel alle economen ter wereld beschouwd als essentieel voor het aanpakken van de klimaatverandering: de koolstofheffing met dividend.


Door de grote vervuilers te laten betalen voor de schade die ze veroorzaken, en door dat geld terug te geven aan de mensen draaien we de geldstroom om en herstellen we het evenwicht. Dit beleid werkt, en wellicht tot grote verwondering van sommigen: het is groen én sociaal.


Onlangs hebben enkele bezorgde Europese burgers een Europees Burgerinitiatief ingediend om de koolstofheffing met dividend in te voeren op EU niveau. Wij moeten in één jaar tijd een miljoen handtekeningen zien te verzamelen om ons voorstel te kunnen verdedigen in het Europees Parlement.


Help ons alstublieft om zowel de klimaatverandering als het onrecht te bestrijden door 30 seconden de tijd te nemen om de petitie te tekenen, om dit dringende, eerlijke en belangrijke beleid voor te leggen aan de Europese Commissie. Bedankt.


Naar de petitie:


Fotos onder creative commons license:

Comentários


bottom of page